top of page

ChatGPT: 10 handige SEO prompts

ChatGPT. Je kent het inmiddels vast wel want het heeft binnen no-time de wereld veroverd. Met de juiste prompts kan ChatGPT je leven namelijk een stuk gemakkelijker maken. Het taalmodel is ontwikkeld door OpenAI onder het mom "menselijke communicatie verbeteren". Aldus ChatGPT. Getraind op miljarden woorden en zinnen in verschillende talen, tracht het op natuurlijke wijze met mensen te communiceren.Over OpenAi ChatGPT is eigendom van OpenAI, een onderzoeksorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van AI voor het algemeen belang. OpenAI is opgericht in 2015 door een groep visionaire ondernemers, waaronder Elon Musk, Sam Altman en Greg Brockman. Het doel van OpenAI zou zijn om de voordelen van AI op een veilige en verantwoorde manier te realiseren en te delen met de hele wereld.


Wat kun je met ChatGPT? ChatGPT is in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals tekstgeneratie, vertaling, samenvatting en vraag-antwoord. Zoals je je misschien zelf al kunt bedenken, is dat best handig als het gaat om bepaalde operationele online marketing taken. Neem het creëren van Content. Van het opstellen tot e-mail het schrijven van SEO teksten tot het genereren van chatbots om de klantervaring te verbeteren, met de juiste prompt kom je tegenwoordig een heel eind.


ChatGPT's tekortkomingen

Gelukkig hebben we nog steeds de mens nodig. Chat GPT is (nog) niet in staat om diepgaande analyses uit te voeren of creatief te denken. Ironie, culturele nuances, sarcasme, humor en het omgaan met specifieke contexten is beperkt. Aanpassingen van de interpretatie van de mens, is nog steeds doorslaggevend voor de kwaliteit van de uiteindelijk output. Je kan dus prima content inspiratie op doen, de rode draad van de tekst behouden, maar klakkeloos afgaan op wat ChatGPT uitspuugt, raden wij zeker niet aan.


Een prompt

Een prompt is de opdracht die je ChatGPT geeft. Hoe sterker jouw prompt, hoe beter het antwoord. Dat betekent dat we in de toekomst vooral kritischer zullen moeten worden in de vragen die we stellen en hoe we de vragen stellen. Tot op heden leefde we in een informatie samenleving. Informatie was altijd beschikbaar, maar we moesten wel zelf de bronnen doorzoeken. Onze toekomstige samenleving zal waarschijnlijk worden gekenmerkt door kritisch na te denken om de juiste vragen te kunnen stellen en dus betere beslissingen te kunnen nemen. Maar we zullen minder goed getraind zijn in het verwerken van informatie en filteren op de juiste output. Echter, de juiste vraag zal vanzelfsprekend het juiste antwoord opleveren in het geval van ChatGPT.


Vijf handige technische SEO prompts

  1. Maak een FAQs Page Schema markup voor de volgende vraag en antwoorden:...

  2. Gedraag je als een SEO-specialist, analyseer [website URL] en geef verbeter suggesties met de manieren om die verbeteringen in een tabel weer te geven.

  3. Genereer robots.txt-regels om het crawlen van [locatie om te blokkeren] te blokkeren, maar het crawlen van [locatie om te crawlen] binnen het domein toe te staan.

  4. Maak een geldige XML-sitemap met de volgende URL's: [URL's]

  5. Maak een no-follow en canonical voor [URL].

Vijf handige generieke SEO prompts

  1. Je bent een SEO-expert. Het eerste verzoek is: "Hulp bij het ontwikkelen van een SEO-strategie voor ..."

  2. Ik wil dat je optreedt als een SEO-expert. Het eerste verzoek is: "Ik heb hulp nodig bij het begrijpen hoe ik een effectieve SEO-handleiding kan maken."

  3. Verstrek een technische SEO-audit voor mijn website en identificeer eventuele technische problemen die de prestaties kunnen beïnvloeden.

  4. "Ik wil graag weten hoe ik de laadsnelheid van mijn website kan verbeteren om de gebruikerservaring te optimaliseren en hoger te scoren in zoekmachines."

  5. Je bent een SEO-specialist en ik heb hulp nodig bij het maken van een effectieve backlink-strategie om de autoriteit van mijn website te vergroten.


Tot slot...

Met ChatGPT kan je met de juiste vragen en kennis van modellen niet alleen tekstgeneratie, vertaling en samenvatting maken, maar ook verschillende operationele online marketingtaken vereenvoudigen. Van het creëren van content tot het optimaliseren van SEO-teksten, ChatGPT kan een waardevolle partner zijn in het verbeteren van de online klantervaring.

Hoewel ChatGPT indrukwekkende capaciteiten heeft, zijn er nog altijd zaken waarin de mens onmisbaar blijft. Creativiteit, interpretatie van culturele nuances, humor en diepgaande analyses zijn vaardigheden die ChatGPT nog niet volledig beheerst. Menselijke expertise combineren met de mogelijkheden van ChatGPT is op dit moment in ieder geval nog nodig om de kwaliteit van de output te waarborgen. Dat wordt dus oefenen van het stellen van de juiste vragen, een vaardigheid die we in de toekomst kritischer zullen moeten ontwikkelen.


bottom of page